Franse slag - Reisverslag uit Montpellier, Frankrijk van Wouter Derks - WaarBenJij.nu Franse slag - Reisverslag uit Montpellier, Frankrijk van Wouter Derks - WaarBenJij.nu

Franse slag

Door: Wouter Derks

Blijf op de hoogte en volg Wouter

11 Februari 2010 | Frankrijk, Montpellier

Als Nederlanders hebben we nogal wat vooroordelen over de Fransen; ze zijn arrogant, vinden hun eigen land geweldig, ze stinken naar kaas, spreken geen talen, het zijn luie donders en ze doen alles met de franse slag. Al na een paar weken kwam ik erachter dat het meeste hiervan ook gewoon waar is. Vooral dat laatste en ik begrijp maar al te goed waar dat Nederlands gezegde op is gebaseerd.

Waar je als toerist in elk ander europees land in vriendelijke Engels te woord gestaan word zodra je een VVV kantoor binnenkomt en ze direct voor je beginnen te bellen als je op zoek bent naar overnachtingen gaat dat hier anders. Je krijgt een boekje met telefoonnummer in je handen gedrukt en het “zoek ’t maar uit” word niet uitgesproken maar is af te lezen van het gezicht.

Zo word onderhoud ook vaak zo lang mogelijk uitgesteld, verven doen ze hier pas als de eerste laag volledig uit zichzelf heeft losgelaten. De meeste huizen worden dan dus ook maar een keer geverfd, nameijk bij de oplevering. Deze Franse slag werkt door in van alles en nog wat; van wegaanduidingen tot reparaties en het verbaasd me eigenlijk dat de gebouwen hier nog niet vanzelf in elkaar donderen…

Ook zoiets is, en bij elk bezoek aan een restaurant of café hier valt het me weer op. Alle tafelkes staan hier gammel. In Nederland zou dit snel worden verholpen en anders wel tijdelijk met wat bierviltjes. Hier reageert iedereen als volgt: “ja klopt, best lastig inderdaad dit, zou iemand iets aan moeten doen” om vervolgens de schouders op halen en ergens anders over te beginnen.

Ondertussen probeer ik mijn lange benen en schoenmaatje 48 onder het tafeltje te krijgen en realiseer ik me dat ik de komende uren maar beter niet teveel kan bewegen.

Als ik een paar biertjes later vergeet dat ik mijn benen als een verlamde lepra patiënt stil moet houden beginnen de glazen te dansen op de tafel. Met een kat-achtige armreflex probeer ik nog wat te redden maar dit maakt de situatie eigenlijk alleen maar erger...

“Monsieur, nouveaux bièrres s’il vous plait? “

Ik wil dan ook afsluiten met een advies, als je uit moet kiezen tussen een product (bijvoorbeeld een auto) uit Frankrijk of een ander land kies dan altijd het andere land… (behalve als het om eten gaat natuurlijk) oh ja, en laat vooral geen reparaties uitvoeren door fransen.

PS: dit is geen moraal maar een welgemeend advies, nogmaals excuses voor de moraal aan het einde van mijn vorige verhaal, daar heb ik zelf namelijk ook altijd een hekel aan.

En voor alle Vasteloavends-vierders onder jullie, veel plezier de komende dagen en niet te zat hè!

ciao

• 12 Februari 2010 - 00:08

Charel:

Moraal? Dat je moet genieten als een fransman en efficient moet werken als een nederlander/ duitser: kortom Belg zijn!

• 12 Februari 2010 - 07:37

Nick En Marieke:

Als ons vliegtuig dan maar niet met de Franse slag gebouwd is...

Tot maandag!!!

• 12 Februari 2010 - 10:07

Niels:

Niks tegen Franse auto's he!

Weet je zeker dat die vallende bierglazen aan de tafels daar ligt, hier gebeurt het je namelijk ook regelmatig.

Alaaf

• 12 Februari 2010 - 10:08

Linda:

In het zuiden van ons landje zullen de tafels de komende dagen ook gammel zijn...of zou dat toch meer aan ons liggen?

Wij halen de carnavals troep weer van de zolder om een mooi feestje te bouwen en zullen er een paar op je drinken!

• 02 Maart 2010 - 11:53

Alxje:

'Al na een paar weken kwam ik erachter dat het meeste hiervan ook gewoon waar is.' Heerlijk! En ik m'n lachen inhouden op die serieuze werkplek op het Forum! :-D